Από το Κρανιώτικο Αόρι στο Σπίτι του Βοσκού

prasini
mitato
Ημερομηνία: 2018-06-10 00:00

Φύση και Πολιτισμός στο Κρανιώτικο Αόρι

Γουρνόλακκος – Κρανιώτικο Αόρι – Σπίτι Βοσκού- Κράνα

 

Ξεκινάμε την πεζοπορία μας στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη    λίγο πριν τον πόρο του Λαγκού (1300μ. υψόμετρο) στην περιοχή των Λιβαδιών. Πεζοπορούμε προς τον Γουρνόλακκο, στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος (1250 μ. υψόμετρο),   Εκεί, στον τόπο της θυσίας, βρίσκεται το μνημείο των εκτελεσμένων Μυλοποταμιτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 3-5 Σεπτεμβρίου 1943.

Μετά από μια σύντομη στάση κατηφορίζουμε και ανηφορίζουμε ξεχασμένα, δύσβατα και απάτητα μονοπάτια, χωρίς πλέγματα. Απολαμβάνουμε την άγρια ομορφιά της κρητικής φύσης, περνάμε από παλιά μιτάτα & στέρνες, έχοντας συνεχώς μπροστά μας τα Ταλαία Όρη και όλο το Μυλοπόταμο  . Στη διαδρομή συναντάμε μικρά πλατώματα, πρίνους και ασφεντάμους.

Διασχίζοντας το Κρανιώτικο Αόρι, και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις, φτάνουμε στα μιτάτα του παπά-Ανδρέα Κόκκινου( 848μ. υψόμετρο).

Στο «Σπίτι του βοσκού»  , όπως το αποκαλεί ο παπά-Ανδρέας, συμμετέχουμε στον κύκλο της ζωής του μιτάτου:  κουρές, άρμεγμα, τυροκόμηση, ετοιμασία παραδοσιακού γεύματος με  βραστό και οφτό ντόπιο κρέας,  Λιβαδιώτικο πιλάφι, τυρί, κρασί, ρακή….

Μετά το γεύμα θα κατηφορίσουμε προς Κράνα (650μ. υψόμετρο) όπου θα περιμένει το λεωφορείο που θα μας μεταφέρει στο Ηράκλειο.

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2018-06-10 00:00

Υποστήριξη από iCagenda