Κεφαλόβρυση- Ομαλός- Σύμη

mple
omalosoviannou
Ημερομηνία: 2022-05-08 08:00 - 20:00

Κεφαλόβρυση- Ομαλός- Σύμη

Ξεκινάμε το περπάτημα πάνω στον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο σημείο της διασταύρωσης για τον οικισμό "Κεφαλοβρύσι". Περπατώντας αρχικά στα στενά σοκάκια του χωριού και χρησιμοποιώντας ανηφορικούς χωματόδρομους, φτάνουμε πρώτα στον ναό της Αγίας Μαρίνας και αμέσως μετά στο σημείο που πρωταρχίζει το μονοπάτι μέσα στο πευκοδάσος, κάπου στα 870 μ. υψόμετρο.

Ένα (1) χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας τον πυκνό πευκώνα διαδέχεται το αραιό δάσος πρίνων (Quercus coccifera), χαρακτηριστικός οικότοπος όλων των ορεινών όγκων της Κρήτης με αντίστοιχο υψόμετρο. Η χλόη και τα αγριολούλουδα της Κρήτης απαλλαγμένα πλέον από το πυκνό στρώμα πευκοβελόνων ρουφούν ανεμπόδιστα το φως και τον αέρα στον χαμηλότερο όροφο του δάσους.

Ασφαλώς, η μεγάλη τοπιακή αξία της διαδρομής κορυφώνεται με την προσέγγιση των πεζοπόρων στο οροπέδιο του Ομαλού (μέσο υψόμετρο 1.330 μ.). Το οροπέδιο αναπτύσσεται πάνω στον άξονα Ανατολής – Δύσης, στη βάση της νότιας πλευράς του αλπικού κεντρικού τμήματος (μαδάρες) των Λασιθιώτικων βουνών, καταλαμβάνοντας μια σεβαστή επιφάνεια. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της υγρής περιόδου ο Ομαλός κατακλύζεται από χιόνι, πάγο ή νερό. Διαθέτει το δικό του μαιανδρικό δίκτυο καναλιών, το οποίο μέσα από έναν χώνο (καταβόθρα) διοχετεύει το χειμερινό νερό από τις εποχιακές λιμνοδεξαμενές προς στον υπόγειο αθέατο κόσμο. Τα τμήματα της επιφάνειας του οροπεδίου που αφυδατώνονται όσο οδεύουμε προς την άνοιξη, πρασινίζουν ταχύτατα για να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά ως βοσκοτόπι.

Ολιγόλεπτες προγραμματισμένες στάσεις θα γίνονται καθόλη τη διάρκεια κυρίως της ανάβασης, αλλά και της κατάβασης σε ευνοϊκά σημεία. Μεγαλύτερες στάσεις θα γίνουν από μία στην ανάβαση (δασοόριο πεύκων - πρίνων, 1.190 μέτρα υψόμετρο) και την κατάβαση (Κούτελο του Παραδείσου, 1.150 μ. υψόμετρο), ενώ στον Ομαλό οι πεζοπόροι θα έχουν ένα ολόκληρο μισάωρο στη διάθεσή τους στην ανατολική πλευρά του οροπεδίου ανάμεσα στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και τις δύο (2) μεγάλες εποχιακές λίμνες. Η πεζοπορία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 6 ώρες, με μικρές μόνο αποκλίσεις.

Στην Κάτω Σύμη οι πεζοπόροι θα έχουν ελεύθερη ώρα στη διάθεσή τους πριν αναχωρήσουμε για το Ηράκλειο.

Υψομετρική διαφορά: 700 m

Επικεφαλής:  Σαλούστρος Γιώργος

Βαθμός δυσκολίας: Mπλε (Η πεζοπορία δεν συστήνεται αρχάριους)

Αναχώρηση:  ΚΤΕΛ Χανιώπορτας, ώρα: 8 πμ

Απαραίτητα ορειβατικά μποτάκια και μπατόν

Η χρήση μάσκας απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο λεωφορείο και στους χώρους συνάθροισης.

Σε όλες τις μετακινήσεις  μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά), στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 και 6986645003.

 

 

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2022-05-08 08:00 - 20:00

Υποστήριξη από iCagenda