Φαράγγι Αδριανού-Λακώνια

mple
adrianos
Ημερομηνία: 2020-11-01 08:00 - 19:00

Φαράγγι Αδριανού-Λακώνια

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από υψόμετρο 353μ. από τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνουή Παρακαλούρι για του ντόπιους,  ένα ημιορεινό και σχεδόν έρημο οικισμό, στο δρόμο που οδηγεί από τα Λακώνια προς το οροπέδιο Λασιθίου. Ακολουθούμε αρχικά ένα χωματόδρομο που μας οδηγεί μέσα από ξερικούς ελαιώνες και εγκαταλελειμμένους αμυγδαλεώνες στο βραχώδες τοπίο της Τραπέζας από όπου απολαμβάνουμε τη θέα των γραφικών  οικισμών του Αδριανού και των Αμυγδάλων. Ο Ανδριανός κατά το παρελθόν ονομαζόταν Αρκουδάς (λόγω ομώνυμου κοντινού μινωικού οικισμού), όμως το 1932 με προεδρικό διάταγμα μετονομάστηκε, επειδή το αρχικό του όνομα δεν ήταν εύηχο. Σήμερα ο οικισμός έχει ελάχιστους κατοίκους (μόλις 8 ηλικιωμένους) και τα περισσότερα σπίτια είναι ερειπωμένα.  Η φυσική ομορφιά του τόπου είναι μοναδική, καθώς εκτός από τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα σπήλαια των Μαρήδων και του Ατζιγκανόσπηλιου, όπου υπάρχουν προϊστορικά ευρήματα και φυσικά το ομώνυμο φαράγγι. 

Κατηφορίζουμε προς τον οικισμό του Αδριανού και μπαίνουμε στο φαράγγι έχοντας αριστερά μας τη 'Τραπέζα', ένα επιβλητικό κάθετο βράχο, που δεσπόζει πάνω από το χωριό, μια μικρογραφία των Μετεώρων και στα δεξιά μας τους επιβλητικούς βράχους Πηδήματα που αποτελούν του πρόποδες της Τζίβης.

Το φαράγγι του Αδριανού (4 Km) αποτελεί τμήμα του μεγάλου ποταμού Σκουληκάρη ή Ξεροπόταμου, ο οποίος ξεκινά από την κοιλάδα των Ποτάμων κι εκβάλει δίπλα στο στάδιο της πόλης του Αγίου Νικολάου. Ξεχωρίζει για τα επιβλητικά, ψηλά του πρανή και τους τεράστιους ογκόλιθους, που η ροή του νερού έχει λειάνει. Εχει πολλά σκαλώματα που σε περίπτωση βροχής είναι επικίνδυνα γιατί γλιστράνε. Στα μισά της διαδρομής, στη θέση ‘Πόρτες’,  συναντούμε το δυσκολότερο σημείο, ένα κάθετο ογκόλιθο ύψους 5 m. Για να συνεχίσουμε την διάσχιση, είναι απαραίτητη η καταρρίχηση από τον βράχο, με την χρήση σχοινιού.Υπάρχει ακόμη ένα σημείο πριν τις πόρτες όπου χρησιμοποιούμε σχοινί για μια καταρρίχηση περίπου 3 mαλλά υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή.

Τα βραχώδη πρανή του φαραγγιού, σχηματίζουν άλλοτε δαντελένιους σταλακτίτες και άλλοτε πολύχρωμες κοκκινωπές ραβδώσεις και μαζί με την πλούσια βλάστηση, παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Πλησιάζοντας στην έξοδο, τα δέντρα γίνονται ψηλότερα, τα πρανή χαμηλώνουν και η κοίτη του ποταμού φαρδαίνει. Καταλήγουμε στη θέση Νερούτσικα από όπου ανηφορίζουμε το χωματόδρομο που ανοίχτηκε με αγγαρείες από τους Γερμανούς για να συνδέσουν τα Λακώνια με το οροπέδιο Λασιθίου, για να φθάσουμε στο Αρκολάκι. Συνεχίζουμε μέσα από χωματόδρομους που ακολουθούν το περίγραμμα τρων προπόδων της Τζίβης μέχρι τα Λακώνια στη θέση Φουρνιά όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ Αγίου Νικολάου.

Στη συνέχεια (κορωνοϊού επιτρέποντος) κατηφορίζουμε ένα κομμάτι ασφάλτινου δρόμου (500 m) μέχρι τον καζανότοπο του Παπά Καστανού στα Φλαμουριανά, για ένα κέρασμα από τον αρχηγό με τη ευκαιρία την ονομαστικής του εορτής.

Διάρκεια πορείας: 6  ώρες

Συνολική απόσταση: 13 Km

Βαθμός δυσκολίας: Μπλε

Αναχώρηση με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Χανιώπορτας,  ώρα 8πμ

Θα κρατηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας. Απαιτούνται:

1.            Μάσκα καθόλη την διάρκεια της παραμονής μέσα στο λεωφορείο

2.            Γάντια

3.            Ατομικό αντισηπτικό

Σημ. Σε όλες τις μετακινήσεις  μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή, 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής  καθημερινά από  Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά) ή στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 & κινητό 6986645003 και στην ιστοσελίδα του Ομίλου:  www.pezoporikos.gr 

Εναλλακτική διαδρομή : Επειδή υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι πεζοπόροι να μην θελήσουν να περάσουν μέσα από το φαράγγι, έχει σχεδιαστεί και εναλλακτική διαδρομή παράκαμψης του φαραγγιού. Η ομάδα αυτή θα ξεκινήσει την πορεία της από το χωριό Αδριανός, θα ανέβει στο λόφο της Τραπέζας και θα την περπατήσει κυκλικά καταλήγοντας στη θέση Νερούτσικα όπου είναι η έξοδος του φαραγγιού. Εκεί θα ενωθούν οι δύο ομάδες και θα συνεχίσουν κανονικά το υπόλοιπο της διαδρομής. Επικεφαλής της δεύτερης ομάδας θα είναι ο Μιχάλης Καργιωτάκης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6977 482768

 

 

 

 

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2020-11-01 08:00 - 19:00

Υποστήριξη από iCagenda