Παράνυμφοι - Κόφινας - Καπετανιανά

kokkini
kofinas
Ημερομηνία: 2018-02-25 00:00

Το λεωφορείο μας μεταφέρει στους Παρανύμφους ( 520 μ. ) απ΄όπου και ξεκινάει η πεζοπορία μας. Ανηφορίζουμε από αγροτικό δρόμο απολαμβάνοντας την αγριάδα των Αστερουσίων μέχρι τον οικισμό Πλατανιάς ( 780 μ. ). Απο μονοπάτι ανηφορίζουμε με υπέροχη θέα το Λυβικό και ανεβαίνουμε στην κορυφή των Αστερουσίων , τον Κόφινα ( 1230 μ.) στο ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού και απολαμβάνουμε ( καιρού επιτρέποντος ) μια από τις πιο όμορφες θέες στην Κρήτη. ( Λασιθιώτικα Όρη , Ψηλορείτης , Πεδιάδα Μεσσαράς , Κέδρος , Λευκά Όρη , Λυβικό ).

Στην κορυφή φυτρώνει ένα ιδιαίτερο δέντρο, η «Μηλίτσα του Κόφινα», που οι καρποί του μοιάζουν με μικροσκοπικά μήλα στο μέγεθος του ρεβιθιού. Τα δέντρα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με μηλιές.

Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το μεγάλο πανηγύρι του Κόφινα,  στο οποίο παρατηρείται η αυθεντικότερη επιβίωση δενδρολατρείας στο χριστιανικό κόσμο.  Ο καρπός ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι κόκκινος σε διαστάσεις ρεβιθιού, οπότε κόβεται και μοιράζεται στο τέλος της λειτουργίας ως αντίδωρο στους πιστούς.  Οι ρίζες του εθίμου αυτού φτάνουν στα Μινωικά  χρόνια.

Από παλιό μονοπάτι με θέα τον Ψηλορείτη και τον κάμπο της Μεσσαράς τελειώνουμε την πεζοπορία μας στα Καπετανιανά.

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2018-02-25 00:00

Υποστήριξη από iCagenda