Μουρτζανά - Μούσαι - Κοπίδα - Άγιος Μάμας

kokkini
riza psiloriti
Ημερομηνία: 2017-04-30 00:00

Η διαδρομή αυτή που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την διερευνητική ομάδα του ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ, γίνεται για πρώτη φορά και τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα μονοπάτια ή γιδόστρατα, έχουν να περπατηθούν δεκάδες χρόνια!!

Η πορεία μας αρχίζει από τα Μουρτζανά (145 μ) το χωριό με την πλούσια αρχιτεκτονική. Περιδιαβαίνουμε τα γραφικά σοκάκια του χωριού με τα εκπληκτικά κτίρια που στέκουν περήφανα στο χρόνο και προχωράμε στο δρόμο για το Μούσαι. Η οργιώδης βλάστηση, το κελάρυσμα του νερού αριστερά μας στο φαράγγι, το κελάηδισμα των πουλιών, μας ακολουθούν σε όλη τη διαδρομή. Αφού φτάσουμε στον επίγειο παράδεισο, στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Μούσαι (230 μ) δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε το μέρος που κάποτε έσφυζε από ζωή.

Συνεχίζουμε με συνδυασμό μονοπατιών & αγροτικών δρόμων, περνάμε πολύ κοντά από το όμορφο χωριό Άγιος Ιωάννης (400μ), και ανεβαίνουμε ομαλά από αγροτικό δρόμο πνιγμένο στην άγρια κρητική ομορφιά της φύσης. Από τα 580μ μέχρι την κορυφή Κοπίδα (973μ) τα μονοπάτια/γιδόστρατα, είναι κυριολεκτικά απάτητα και η ανάβαση δύσκολη και απαιτητική. Η φύση είναι άγρια με εντελώς διαφορετική εικόνα και η θέα καθ’όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας εκπληκτική. Πίσω μας τα θρυλικά Ταλαία Όρη, μπροστά μας ο χιονισμένος Ψηλορείτης, δυτικά μας θέα μέχρι το Βρύσινα και ανατολικά μέχρι τον Στρούμπουλα. Όλο το Μυλοπόταμο μπροστά μας.Λίγο πρίν τη  τελική ανάβαση,συναντούμε όμορφα μικρά ανθισμένα πλατώματα,και μοναδικούς σχηματισμούς βράχων!!! Μετά από την απαραίτητη στάση κατεβαίνουμε ελεύθερα, με πανέμορφη και ανεμπόδιστη θέα ,στην αρχή από μονοπάτια, στη συνέχεια και στο τέλος από αγροτικό δρόμο στο χωριό Άγιος Μάμας (450μ).


 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2017-04-30 00:00

Υποστήριξη από iCagenda