5η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ‘ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ’ ΣΤΑΛΙΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ- ΜΟΧΟΣ

paidiki
boulgariko
Ημερομηνία: 2023-11-04 09:00 - 16:00

5η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ‘ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ’  

ΣΑΒΒΑΤΟ, 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΑΛΙΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ- ΜΟΧΟΣ

  «Το μονοπάτι ξεκινά από τη Σταλίδα και κατασκευάστηκε μετά το 1912-13, όταν στην Κρήτη βρέθηκαν Βούλγαροι αιχμάλωτοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο αγγαρείας,  υποχρεώθηκαν να ανακατασκευάσουν ουσιαστικά το υφιστάμενο, μικρότερο σε πλάτος, μονοπάτι που ένωνε τότε τη Σταλίδα με το Μοχό.

Η Σταλίδα εκείνη την εποχή αποτελούσε το επίνειο του Μοχού, μια περιοχή με εύφορη γη που παρήγαγε διάφορα αγροτικά προϊόντα, κι ανάμεσα σε αυτά πολλά χαρούπια, που ήταν πρώτη ύλη για την παραγωγή των παλιών ασπρόμαυρων φίλμ.

 Έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ένα καλό μονοπάτι ώστε αυτά τα προϊόντα να κατεβαίνουν μέχρι το λιμάνι. Έτσι οι Βούλγαροι αιχμάλωτοι, που όπως τελικά αποδείχθηκε, ήταν πρώτης τάξης μάστορες, έφτιαξαν ένα φαρδύ μονοπάτι-καλντερίμι, το οποίο στο μεγαλύτερο τμήμα του διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση».

Πηγή: https://www.e-storieskritis.gr/2018/03/blog-post_83.html

Το μονοπάτι μας οδηγεί στο γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Θεογεννήτορος-Αγίου Δημητρίου και Αγίου Μάμαντος, όπου θα γίνει σύντομη στάση. Θα συνεχίσουμε μέσα από αγροτικό δρόμο με προορισμό το χωριό Μοχός, με την πανέμορφη πλατεία, όπου θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για περιήγηση.   

Μπορούν να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων. Οι ενήλικες (εκπαιδευτικοί και γονείς που συνοδεύουν) πρέπει να γίνουν μέλη του Ομίλου καταβάλλοντας το ποσό των 5 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια συνδρομή μέλους. Μέλη του Ομίλου που συνοδεύουν μαθητές/τριες συμμετέχουν δωρεάν. 

Επικεφαλής: ΔΣ

Επιστημονικά υπεύθυνος προγράμματος: Αποστολακάκης Αβραάμ ( φυσικός, συγγραφέας)    

Ώρες πορείας: 3

Αναχώρηση στις 9:00 από το ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Εκτιμώμενη ώρα επιστροφής: 15:00

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα το άτμισμα και η χρήση αλκοόλ κατά την διάρκεια της πεζοπορίας.

Πληροφορίες- εγγραφές καθημερινά Δευτέρα- Παρασκευή, 8-10 το βράδυ, στο γραφείο του Ομίλου, Αβέρωφ 25, τηλέφωνο 2810 344588 και στο 6974384543 ( Ελένη Πουλλά)

 

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2023-11-04 09:00 - 16:00

Υποστήριξη από iCagenda

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας