Κοπή πίτας στο χωριό Ίνι σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο

prasini
ini_2023
Date: 2023-01-22 09:00 - 19:00

                                                   Κυριακή, 22 Ιανουαρίου

                            Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Αρκαδίας (Ίνι Μονοφατσίου)

                                            Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Θα υλοποιηθεί, καταρχήν, πεζοπορία που θα ακολουθήσει την διαδρομή του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου του Ινίου.

Η Δρ.Καλλιόπη Εμμ. Γκαλανάκη, αρχαιολόγος, η οποία θα πεζοπορήσει μαζί μας, μας έδωσε την παρακάτω περιγραφή:

 «Το  ρωμαϊκό υδραγωγείο του Ινίου έχει τη ρίζα του στις πλούσιες υπόγειες πηγές στην περιοχή Μιγκιλίσι, σε μικρή απόσταση βόρεια από τον σύγχρονο οικισμό Αυλής Πεδιάδος,  όπου και οι πηγές του ομώνυμου ποταμού,  ο οποίος στην πορεία του προς το Ίνι μετονομάζεται Ινιώτης.

Η απόσταση σε ευθεία γραμμή της πηγής του υδραγωγείου από την τερματική δεξαμενή στο λόφο Κεφάλα δεν υπερβαίνει τα 4,5 χλμ. Ωστόσο το χαμηλό ανάγλυφο της περιοχής και η πορεία του ποταμού Αυλιώτη –Ινιώτη την οποία ακολουθεί το υδραγωγείο, υποχρέωσε του κατασκευαστές του να χαράξουν μια πορεία συνολικού μήκους 6,5 χλμ.

Ο συλλεκτήρας του νερού στην αφετηρία του υδραγωγείου πιθανόν να σχετίζεται με κάποιες από τις κατασκευές που εντοπίζονται  στην κοίτη του ποταμού και στα όρια της ανατολικής όχθης του, στο ίδιο σημείο, όπου εντοπίζονται σε υψηλότερη στάθμη τα υπολείμματα μιας κρήνης με μνημειακά χαρακτηριστικά, τύπου νυμφαίου.

Η κρήνη αυτή πιθανότατα ταυτίζεται με την κεφαλόβρυση (Gaputaquae) του υδραγωγείου καθώς η θέση της συμπίπτει απόλυτα με την πηγή του αρτεσιανού νερού στην κοίτη του ποταμού και τις κατασκευές από opus caementicium που φαίνεται ότι συνδέονταν με την κεφαλόβρυση δημιουργώντας ένα μνημειακό σύνολο, δυσανάγνωστο όμως σήμερα.

 Ο υδαταγωγός με προσανατολισμό από Βορρά προς Νότο ακολουθεί τον ποταμό Αυλιώτη και κινείται οφιοειδώς ανάμεσα σε επάλληλους χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες που συνθέτουν το φυσικό ανάγλυφο  της περιοχής, ανάμεσα στους  δύο μεγάλους ορεινούς  όγκους του Ψηλορείτη δυτικά και των Λασιθιώτικων ανατολικά. Ο αγωγός του υδραγωγείου ήταν ορατός μάλλον σε όλη την έκταση της διαδρομής του, με κάποια τμήματα του πιθανόν υπόγεια (υδαταγωγός, υδατογέφυρα) Δεν αποκλείεται ωστόσο, η ύπαρξη σιφωνίου στην απόληξη του υδραγωγείου, προκειμένου να οδηγηθεί το νερό υπό πίεση ως την τερματική δεξαμενή στην κορυφή της Κεφάλας, η οποία δεν χρησίμευε μόνο για την αποθήκευση του νερού που έρρεε καθ’ όλο το 24ωρο αλλά συνέβαλε και στον καθαρισμό – φιλτράρισμα του. Στη συνέχεια με δίκτυο αγωγών υδροδοτούνταν  ο αστικός ιστός της ρωμαϊκής Αρκαδίας, οι κρήνες και τα λουτρικά συγκροτήματα της πόλης, συμβάλλοντας στον τρυφηλό τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής»

Η πεζοπορία είναι βαθμού δυσκολίας πράσινη και  διάρκειας 3 ωρών

Πλοηγός θα είναι ο Κος Τίτος Κοκολάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου. 

Θα ακολουθήσει συνεστίαση με κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου μας. 

Κόστος συμμετοχής με φαγητό 15 ευρώ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταβάλουν το ποσόν των 5 ευρώ για την ανανέωση της ετήσιας εγγραφής τους για το έτος 2023 ως μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου ( όσοι/ες δεν το έχουν ήδη κάνει)

Τόπος και ώρα αναχώρησης: ΚΤΕΛ Χανιώπορτας, 9πμ

Η χρήση μάσκας απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο λεωφορείο και στους χώρους συνάθροισης

Δηλώσεις συμμετοχής με προσωπική παρουσία στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά) μέχρι Παρασκευή 20  Ιανουαρίου, καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ.  

Θα δοθούν κουπόνια συμμετοχής στην συνεστίαση με την καταβολή του αντίτιμου των 15 ευρώ.

Πληροφορίες  στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 και  6974384543

 

 

Πηγή φωτογραφίας: https://www.gtp.gr/LocPage.asp?id=1179&lng=1

 

 

All Dates


  • 2023-01-22 09:00 - 19:00

Powered by iCagenda