Θέση Θέα Γέργερης-Δάσος Ρούβα-Φαράγγι Γάφαρη-Λίμνη Ζαρού

mple
dasos-rouva
Date: 2022-05-01 08:30 - 21:00

Ξεκινάμε την πεζοπορία μας από τη θέση Θέα του οικισμού της Γέργερης. Αυτό είναι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας στα 1.325 μέτρα. Στη θέση αυτή υπάρχουν κατεστραμμένα μιτάτα ενώ κοντά υπάρχει κι ένα υπαίθριο θέατρο, που θα επισκεφτούμε.

Συνεχίζουμε την πορεία μας από χωματόδρομο με υπέροχη θέα τις κορυφές του Ψηλορείτη και με μικρές παρακάμψεις μπαίνουμε στην καρδιά του πυκνότερου πρινοδάσους της Κρήτης, του δάσους του Ρούβα. Το πρινοδάσος αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη αποικία πρίνων στην Ευρώπη με έκταση 30.000 στρεμμάτων, με τεράστια οικολογική και αισθητική αξία.Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο "ΦΥΣΗ 2000" (NATURA 2000 όρος Ίδη) και από το 2001 ένα μεγάλο μέρος του (80%) έχει χαρακτηριστεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Οι πρίνοι έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα. Στο δάσος του Ρούβα και στις γύρω πλαγιές βρίσκονται διάσπαρτα μιτάτα, από τα οποία τα περισσότερα σήμερα μένουν ερειπωμένα.

Κάνουμε στάση σε ένα πλάτωμα με υπεραιωνόβια πλατάνια, με τρεχούμενα νερά. Είναι ένα μαγευτικό μέρος με παγκάκια, ξύλινα τραπέζια. Στη θέση αυτή το υψόμετρο είναι περίπου είναι περίπου 1.000 μέτρα και υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Από την περιοχή αυτή ακολουθούμε το ρέμα, με τρεχούμενα νερά και μικρούς καταρράκτες μπαίνουμε στο εντυπωσιακό φαράγγι του Γάφαρη, το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη και της κεντρικής Κρήτης. Είναι γνωστό και ως “Φαράγγι του Αγίου Νικολάου” από τη μονή του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην έξοδό του, κοντά στο Ζαρό και ως Φαράγγι του Ρούβα από το δάσος του Ρούβα, το οποίο διασχίζει.

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου 4χλμ με διαμορφωμένη διαδρομή 2.7 χλμ σε ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον.

Καταλήγουμε με διαμορφωμένο μονοπάτι στο Ζαρό, στην τεχνητή λίμνη Βότομος, σε υψόμετρο 425 μέτρα. Εδώ υπάρχουν ερείπια υδραγωγείων από τα οποία υδρευόταν η αρχαία Γόρτυνα. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν και αρκετοί νερόμυλοι, που σήμερα είναι ερειπωμένοι. Λειτουργεί μονάχα ένας στη θέση Βότομος. Στο τέλος της πεζοπορίας θα δοθεί χρόνος για φαγητό, καφέ, ξεκούραση.

Υπάρχει δυνατότητα φαγητού στην ταβέρνα του ξενοδοχείου “Ιδη”. Όποιος επιθυμεί να γευματίσει εκεί θα πρέπει να το δηλώσει. Το κόστος είναι 15 ευρώ κατ’ άτομο (παιδικό γεύμα 8-10 ευρώ και θα πρέπει να προπληρωθεί στο γραφείο του Ομίλου μέχρι την Πέμπτη, 28 Μαΐου.

Επικεφαλής : Χαρούλα Φιλοξενίδη

Βαθμός δυσκολίας : μπλε

Ώρες πορείας : 5

Αναχώρηση : ΚΤΕΛ Χανιώπορτας, ώρα 8:30πμ

Απαραίτητα ορειβατικά μποτάκια και μπατόν

Σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού rapid test 48ωρών καθώς και αστυνομική ταυτότητα. Η χρήση μάσκας απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο λεωφορείο και στους χώρους συνάθροισης.

Σε όλες τις μετακινήσεις μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους.

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588

 

 

 

 

All Dates


  • 2022-05-01 08:30 - 21:00

Powered by iCagenda