Φραρό – Βουλισμένη – Χουμεριάκο – Λίμνες Κοπή της πίτας του συλλόγου

mple
pita2024
Date: 2024-01-28 08:00 - 20:00

Φραρό – Βουλισμένη – Χουμεριάκο – Λίμνες

Κοπή της πίτας του συλλόγου

Ξεκινάμε από στενό δρομάκι δίπλα στις τεχνικές σχολές Νεάπολης ως το ερειπωμένο φραγκισκανικό μοναστήρι Φραρό, στον κάμπο της Νεάπολης. Εδώ έμεναν Φραγκισκανοί μοναχοί. Από τη Λατινική ονομασία του τάγματός τους, προέρχεται και η ονομασία Φραρό.

Εγκαταλείποντας το Φραρό, περνώντας μέσα από καλλιεργημένους ελαιώνες φτάνουμε στο πολύ όμορφο χωριό, Βουλισμένη. Τα παλιά κτίρια του, κάποια απ’ αυτά σωστά αναπαλαιωμένα, δείχνουν ότι η περιοχή πέρασε μεγάλες δόξες στο παρελθόν. Στη συνέχεια ακολουθούμε ένα όμορφο μονοπάτι ανάμεσα σε κηπούλια με εσπεριδοειδή, δάφνες και μυρτιές, μέχρι την Παναγία στο Βιγλί, όπου θα κάνουμε μια μικρή στάση. Κατόπιν θα πάρουμε χωματόδρομο μέσα απ’ το δάσος με τις βελανιδιές με μια μικρή στάση στο χωμένο μες στο πράσινο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, ως τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και τον γραφικό οικισμό του Νίσπιτα. Περπατάμε ΝΔ της Νεάπολης μέχρι το μοναστήρι της Κουφής Πέτρας, κτισμένη σε επικλινές έδαφος του όρους Καβαλλαράς και απολαμβάνουμε τη θέα του πάνω Μεραμπέλου.

Αφήνουμε πίσω μας το μοναστήρι και συνεχίζουμε για το άλλο ‘μπαλκόνι’ της περιοχής, τις Βρύσες, για μια ακόμη στάση για να απολαύσουμε  τη θέα της κοιλάδας των Λιμνών. Συνεχίζουμε προς τον Χουμεριάκο, το χωριό των τριών λόφων και των δεκαεπτά εκκλησιών. Παλιότερα γνώρισε μέρες ακμής καθώς υπήρξε  έδρα δήμου, ενώ την περίοδο της Ενετοκρατίας ήταν από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής. Θα περιδιαβούμε τα σοκάκια του χωριού και θα καταλήξουμε στη γειτονιά όπου διατηρείται ένα από τα σπάνια βενετσιάνικα μνημεία της Κρήτης, η Πορτέλα Ρομάνα.  Πίσω από τους χορταριασμένους τοίχους της κρύβεται η θρυλική ιστορία της Ροδάνθης, της ηρωικής Κριτσωτοπούλας, που αντιστάθηκε και σκότωσε τον Τούρκο πασά που ήθελε να την επιγαμβρεύσει. Το περιστατικό έγινε αφορμή για να φύγει στα βουνά και να γίνει  αντάρτισσα πολεμώντας με την ομάδα του καπετάν Καζάνη.

 Από αγροτικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο  θα οδηγηθούμε στο κέντρο “ΚΑΛΥΒΑ”, για την καθιερωμένη συνεστίαση της βασιλόπιτας μας.

Η πεζοπορία και η συνεστίαση συνδιοργανώνονται με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου

Διάρκεια πορείας: 5 ώρες

Κατηγορία: Μπλε

Επικεφαλής: ΔΣ

Αναχώρηση: ΚΤΕΛ Χανιώπορτας, ώρα 8πμ

Κατά την διάρκεια της διαδρομής απαγορεύεται το κάπνισμα και το αλκοόλ

Κόστος συμμετοχής με φαγητό 20ευρώ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταβάλουν το ποσόν των 5 ευρώ για την ανανέωση της ετήσιας εγγραφής τους για το έτος 2024 ως μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου ( όσοι/ες δεν το έχουν ήδη κάνει).

Δηλώσεις συμμετοχής με προσωπική παρουσία στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά) μέχρι Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου.Θα δοθούν κουπόνια συμμετοχής στην συνεστίαση με την καταβολή του αντίτιμου των 20 ευρώ.  Το γραφείο λειτουργεί 8-10μμ καθημερινά. Πληροφορίες  στο τηλέφωνο 2810-344588 

 

 

 

All Dates


  • 2024-01-28 08:00 - 20:00

Powered by iCagenda