Στέρνες - Κόφινας - Μονή Κουδουμά - Άγιος Ιωάννης

Εκδήλωση 21 06 2014 08:00 - 22 06 2014 20:00

Σάββατο : Ώρες πορείας 4 ή 7

Ωρες πορείας : 4  Από τον Κόφινα στη Μονή Κουδουμά

Μικρό λεωφορείο στις 9.45 μας μεταφέρει στη βάση του Κόφινα. Ανεβαίνουμε (προαιρετικά) σε 20 λεπτά στην ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων ,τον Κόφινα. Απολαμβάνουμε από την κορυφή για μισή ώρα τη μοναδική θέα του καταγάλανου Λυβικού ,της καταπράσινης Μεσαράς και του επιβλητικού Ψηλορείτη.

Από παλιό μονοπάτι δυτικά του Κόφινα κατηφορίζουμε έχοντας μπροστά μας το απέραντο γαλάζιο του Λυβικού, περνάμε από πευκόδασος και τελειώνουμε την πορεία μας ,περίπου στις 15,30, στη Μονή του Κουδουμά.Τακτοποιούμαστε στα κελιά της Μονής ή στήνουμε τις σκηνές στην παραλία.όπου θα διανυκτερεύσουμε .

Στις 18.30 ,προαιρετικά, πραγματοποιούμε πεζοπορία 20 λεπτών πάνω σε καλογραμμένο μονοπάτι μέχρι τον Αβατόσπηλιο.

 

Κυριακή .  Ώρες πορείας : 4

Στις 10:00 περίπου ξεκινάμε από την Μονή Κουδουμά για Αι Γιάννη. Από καλοσχηματισμένο μονοπάτι, αγναντεύοντας το Λιβυκό  και μέσα στο άρωμα του πεύκου και του ανθισμένου θυμαριού σε όλη τη διαδρομή, επισκεπτόμαστε το επιβλητικό  σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου, (κατά την αρχαιότητα Ασκληπιείο). Εντός του σπηλαίου υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι, σταλακτίτες και γεμάτες μεγάλες στέρνες  από πεντακάθαρο νερό, οι οποίες καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους είναι γεμάτες, χωρίς να ξεχειλίζουν, ούτε να μειώνεται η στάθμη τους.
Στη συνέχεια συναντάμε την υπέροχη παραλία της Ελυγιάς (από ψιλό βότσαλο) και κάνουμε άλλη μία  στάση. Όσοι επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους.
Φεύγοντας από την παραλία της Ελυγιάς σε μισή ώρα περίπου φτάνουμε στον οικισμό του Αι Γιάννη. Επισκεπτόμαστε και εκεί το όμορφο και περιποιημένο , μοναστήρι του  Αι Γιάννη (και αυτό κατά την αρχαιότητα Ασκληπιείο).
Παραμένομε στον οικισμό , στον οποίο λειτουργούν  καταστήματα μπροστά στην όμορφη παραλία, για καφέ η φαγητό και για δεύτερο μπάνιο.
Περίπου στις 16:30 (ανάλογα το χρόνο που έχει απομείνει ), αναχωρούμε εποχούμενοι στα Καπετανιανά με την πανοραμική θέα, για μια μικρή βόλτα και μετά επιστέφουμε Ηράκλειο.