Εύβοια - Σκύρος

Εκδήλωση 21 04 2014 00:00 - 27 04 2014 00:00

Δευτέρα 21 Απριλίου :

Συγκέντρωση στις 19:00 στα ΚΤΕΛ της Χανιώπορτας. Φορτώνουμε τα πραγμάτά μας και κρατάμε τα απαραίτητητα για το καράβι και την πρωινή πεζοπορία της επόμενης μέρας. Μετάβαση με το λεωφορείο στο λιμάνι του Ηρακλείου.Αναχώρηση στις 21:00 από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Τρίτη 22 Απριλίου :

ΟΡΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗ

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά στις 7.00 Μετάβαση με το λεωφορείο στη Δροσιά και πεζοπορία  στην Πεντέλη.  Τετράωρη κυκλική πεζοπορία μέσα σε μονοπάτι σε πυκνό πευκοδάσος. Περνάμε διαδοχικά από τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία , του Αγίου Νικήτα και του Αγίου Λουκά ,όπου υπάρχει πέτρινη κρήνη με τρεχούμενο νερό. Το μονοπάτι μας οδηγεί στα παλιά λατομεία μαρμάρου του Διονύσου ,τα οποία έχουν αποκατασταθεί. Περιηγούμαστε στα λατομεία και απολαμβάνουμε τη θέα προς τη θάλασσα. Αγροτικός δρόμος μέσα από πευκόδασος μας οδηγεί στην υπαίθρια έκθεση γλυπτών από τοπικό μάρμαρο στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου. Μετάβαση με το λεωφορείο στην Εύβοια. Αναχώρηση στις 18.00 από το λιμάνι της Κύμης για Σκύρο.  Άφιξη στη Σκύρο στις 19.15, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στην υπέροχη παραλία  Μαγαζιά. Πορεία από το ξενοδοχείο σε καλντερίμι μέχρι το Κάστρο. Περπατάμε στα  γραφικά σοκάκια της Χώρας.

Τετάρτη 23 Απριλίου :

ΆΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ, ΚΟΡΥΦΗ ΚΟΧΥΛΑΣ, ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ 

Ο Κόχυλας είναι ο βιότοπος σημαντικών ειδών, π.χ. του Μαυροπετρίτη, Σμυρνοτσίχλονου, Σκουρόβλαχου αλλά και του Σκυριανού Αλόγου, σύμβολο του νησιού. Στον Κόχυλα απαντώνται μερικά πολύ σημαντικά για την βιοποικιλότητα, ενδημικά, απειλούμενα φυτά που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους επισκέπτες, π.χ. Aethionema retsina, Campanula merxmuelleri, Scorzonera scyria  και Aubrieta scyria.

Η βλάστηση στον Κόχυλα ειναι αραιή, χαμηλή και θαμνώδης (φρύγανα & χαμηλή μακκία), λόγω υπερβόσκησης, με κυρίαρχα είδη το πουρνάρι, την αγριελιά, το θυμάρι, την αστοίβη και τις γαλατσίδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δενδρώδης βλάστηση στο εσωτερικό του βουνού, στις πολυάριθμες χαράδρες και ρεματιές, με χαρακτηριστικότερα είδη τα σφενδάμια, τις αριές και τα φυλλίκια.

Μήκος διαδρομής: 11χλμ          

Ώρες πορείας: 6ω 30λ

Πέμπτη 24 Απριλίου

ΧΩΡΑ, ΑΝΑΒΑΛΣΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΥΜΠΙΑΝΗ, ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΩΡΑ

Η κυκλική διαδρομή αρχίζει από το Χωριό και τελειώνει σ’ αυτό, περνά από την περιοχή Αναβάλλουσα όπου βρίσκεται η κύρια πηγή υδροδότησης ολόκληρης της Σκύρου, από παλιό νερόμυλο και ασβεστοκάμινα που μαρτυρούν σημαντικές πτυχές της καθημερινής ζωής του νησιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Καθ’ όλη την πορεία ενδιαφέρον προκαλούν τα μικρά εξωκλήσια που στέκουν σε τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς. Ένα από αυτά, η Παναγιά Λυμπιανή, είναι λαξευμένο μέσα σε σπηλιά και  θεμελιωμένο σε μάρμαρα αρχαίου ναού που χρονολογείται το 1798. Η ιστορική, λαογραφική και κοινωνική τους αξία είναι μεγάλη.

 Μια παράλληλη διαδρομή με ρυάκι στην αρχή της και που ανηφορίζοντας περνάει μέσα από πευκοδάσος που εναλλάσσεται με αγροκτήματα και βοσκότοπους. Στην περιοχή αυτή διαβιεί σημαντικός αριθμός αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής και για το λόγο αυτό υπάρχουν και μικρές διάσπαρτες στάνες.

Θρύλοι, παραδόσεις και παραμύθια έχουν ως σημείο αναφοράς  περιοχές της διαδρομής αυτής (πηγές, σπηλιά του Καλικάντζαρου), ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα ιστορικά μνημεία που συναντάμε στην πορεία μας, όπως το παλιό υδραγωγείο «Παλιοσλήνα» και οι αγιογραφημένες εκκλησίες.

Μήκος διαδρομής: 14χλμ          

Ώρες πορείας: 5ω 30λ

Παρασκευή 25 Απριλίου

 ΡΕΝΕΣ- ΦΑΡΟΣ       

Η διαδρομή  καταλήγει στο νοτιοανατολικό άκρο της Σκύρου, στο ακρωτήρι Λιθάρι. Εκεί βρίσκεται πετρόχτιστος διώροφος φάρος που ονομάστηκε Λιθάρι γιατί είναι χτισμένος πάνω στα βράχια. Κατασκευάστηκε το 1894 και είναι ο μοναδικός φάρος στην Ελλάδα με διώροφο κτίσμα από κατασκευής του στη βάση του πύργου. Το παλιό περιστροφικό σύστημα των κατόπτρων του χρειαζόταν "κούρδισμα" κάθε πενήντα λεπτά. Σήμερα δεν επιτηρείται και έχει εφοδιαστεί με αυτόματο μηχάνημα. Εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η διαδρομή ξεκινάει από τον όρμο Ρένες και διασχίζει το πλάτωμα στη θέση Αραγάδες. Εκεί συχνάζουν αγέλες με καθαρόαιμα ή ημίαιαμα Σκυριανά άλογα. Το τοπίο είναι επιβλητικό με απότομα βράχια να καταλήγουν σε γαλαζοπράσινα νερά.  Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβρη συνοδοιπόροι στη διαδρομή προς το φάρο είναι  οι Μαυροπετρίτες, ένα απειλούμενο γεράκι που φωλιάζει στα απόκρημνα βράχια. Η Σκύρος φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία του παγκοσμίως. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι σε μία απότομη πλαγιά όπου υπάρχει ακόμα σε καλή κατάσταση το παλιό μονοπάτι. Ο φάρος το 2012 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού ως μνημείο τόσο για την αρχιτεκτονική του κατασκευή όσο και για τον αρχικό μηχανισμό του φάρου διότι αποτελεί σημαντική τεχνική και επιστημονική μαρτυρία για τα φωτιστικά συστήματα των φάρων στο τέλος του 19ου αιώνα.    

Μήκος διαδρομής:  9 χλμ       

Ώρες πορείας: 4

Προαιρετικά το απόγευμα

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΧΙΛΛΙ

Για να απολαύσει κανείς μία πανοραμική θέα του νησιού πρέπει να να ανέβει έως το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του ομώνυμου λόφου ακολουθώντας τη διαδρομή 4.  Ο Άι- Λιάς ο Ψλές (ο ψηλός), όπως τον ονομάζουν οι Σκυριανοί για να τον ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ομώνυμα εξωκλήσια, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού στην πεδινή περιοχή του Καλλικριού σε υψόμετρο 294 μέτρων. Η τοποθεσία αποκαλύπτει την αντίθεση ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος της βόρειας πλευράς και το βραχώδη όγκο του Κόχυλα, το «Βουνό» όπως το ονομάζουν οι Σκυριανοί. Η διαδρομή ξεκινάει από το Αχίλλι και είναι ιδιαίτερα ανηφορική. Η γιορτή του Προφήτη Ηλία είναι στις 20 Ιουλίου. 

Μήκος διαδρομής: 4 χλμ  (με την επιστροφή)         

Ώρες πορείας: 1 ω 30 λ  

Σάββατο 26 Απριλίου

Αναχώρηση στις 8 το πρωί από Σκύρο για Κύμη. Τετράωρη κυκλική πεζοπορία στην Κύμη.Μετάβαση με το λεωφορείο στην πρωτεύουσα της Εύβοιας ,τη Χαλκίδα. Ελεύθερος χρόνος. Μετάβαση με το λεωφορείο στο λιμάνι του Πειραιά ,αναχώρηση για Ηράκλειο.

Κυριακή 27 Απριλίου

Αφιξη στις 6.30 το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου.


Θα πραγματοποιηθούν 4 διανυκτερεύσεις στο υπέροχο ξενοδοχείο Άμμος  και στο θαυμάσιο ξενοδοχείο Περιγιάλι , με το μοναδικό σπιτικό σκυριανό πρωινό.