Βυζαντινή Ακρόπολη Γόρτυνας

1. Η διάρκεια της συνολικής ξενάγησης στον χώρο θα είναι 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου. Κι αυτό γιατί πρώτα θα ξεκινήσουμε από την Ακρόπολη και μετά θα κατεβούμε πεζή στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης (εμείς βέβαια μόνο μέρος του θα δούμε, τα πιο σημαντικά κι ενδιαφέροντα σημεία).
2. Η ξενάγηση στην ακρόπολη περιλαμβάνει σύντομη περιήγηση στο κεντρικό κτήριο ("Κάστρο), στον αρχαίο ναό της Αθηνάς, μέρος των τειχών από όπου θα δούμε το υδραγωγείο που έφερνε νερό από τον Ζαρό και μετά θα κατέβουμε προς την ανασκαφή που γίνεται φέτος στο μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο .
3. Μπαίνουμε στον χώρο του ρωμαϊκού ωδείου με τη Μεγάλη Επιγραφή με τους νόμους του 5ου αιώνα π.Χ.. Αμέσως δίπλα θα δούμε την παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Τίτου. Στα σημεία αυτά θα γίνει σύντομη ξενάγηση.
4. Αφου διασχίσουμε τον κεντρικό δρόμο θα περάσουμε στο κέντρο της μεγάλης πόλης, θα δούμε πρώτα το ναό του Απόλλωνα με το βωμό και το άδυτο, μετά αμέσως δίπλα το σημαντικό θέατρο των κλασικών χρόνων. Σύντομη ξενάγηση κι εδώ.
5. Επιστρέφουμε στο σημείο που έχει ανασκαφεί ο βυζαντινός οικισμός, βλέπουμε το Νυμφαίο, και μετά στεκόμαστε στο Πραιτώριο το κεντρικό διοικητικό οικοδόμημα, έδρα του πραίτωρα Κρήτης και Βόρειας Αφρικής επί ρωμαιοκρατίας. Σύντομη αναφορά για το Πραιτώριο και τον ανακαινιστή του αυτοκράτορα Ηράκλειο.
6. Συνεχίζουμε 100 μέτρα νότια όπου θα δούμε ένα άγνωστο "μνημείο-έκπληξη", το βωμό του "Υψίστου Θεού", και αμέσως μετά βαδίζουμε προς τα δυτικά ανάμεσα στις ελιές όπου συναντούμε αμέτρητα ευρήματα διάσπαρτα, περπατώντας πάνω στην αρχαία κεντρική οδό της πόλης. Φτάνουμε εκεί που είναι το χωριό Μητρόπολη σήμερα όπου θα δούμε το περίφημο Βαπτιστήριο (περίκεντρο κτήριο μνημειακού χαρακτήρα, υψηλής τέχνης) και αμέσως δίπλα στεκόμαστε πάνω στην πεντάκλιτη βασιλική, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και αρχαιότητα χριστιανική εκκλησία στην Κρήτη (πρόσφατη ανασκαφή, άγνωστη στο κοινό). Ξενάγηση σύντομη στο σημείο αυτό και λήξη.
7. H πεζοπορία κάνει ένα μεγάλο κύκλο (περίπου 3,5-4 χλμ. μέσα στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας πόλης όπου πιθανόν συναντήσουμε τον αρχαίο ιππόδρομο και την αρένα και θα καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία των Αγίων Δέκα με τα πολύ όμορφα νεοκλασικά σπίτια που έχουν ενσωματώσει αρχαία "σπόλια".

Μαζί με την πεζοπορία και πιθανές καθυστερήσεις, ο συνολικός χρόνος θα είναι 3 1/2 ώρες

 

Την ξενάγηση θα κάνει ο φιλόλογος – αρχαιολόγος Κος Νίκος Γιγουρτάκης, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος των μαθητικών πεζοποριών του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου.