Τα Κάστρα του Ηρακλείου

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου σας προσκαλεί στην εσπερίδα που διοργανώνει για την παρουσίαση του μαθητικού του προγράμματος  για το 2014,  στο κοινό αμφιθέατρο των 2ου  ΓΕΛ & 2ου Γ/σιου  Ηρακλείου ( Κονδυλάκη 32) την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου,  6.30μμ. Το πρόγραμμα είναι θεματικό και έχει τίτλο  «Τα Βυζαντινά Κάστρα του Ηρακλείου».  Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο φιλόλογος – ιστορικός Κος Νίκος Μ. Γιγουρτάκης  ο οποίος θα κάνει εισήγηση με θέμα: «Βυζαντινές οχυρώσεις στην Κρήτη, στο μεταίχμιο δύο πολιτισμών (Βυζάντιο-Άραβες)».  

 

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΩΝ 2014

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου προγραμματίζει για το 2014 οκτώ ( 8) πεζοπορίες σε Βυζαντινά Κάστρα και Φρούρια  στο Ηράκλειο.

Στόχοι αυτού του προγράμματος είναι:

● οι μαθητές/τριες  να καλλιεργήσουν βιωματικά, περιβαλλοντική , πολιτισμική και ιστορική συνείδηση για να ευαισθητοποιηθούν  στην προστασία του περιβάλλοντος , της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης  του τόπου τους.

● να υποστηριχθούν  οι εκπαιδευτικοί  Α/θμιας & Β /θμιας που θα επιθυμούσαν να εκπονήσουν projects ή βιωματικές  δράσεις με αυτό το θέμα ( πχ  όλα τα κάστρα ή ένα από αυτά, ή μία θεματική ενότητα όπως πχ. η αρχιτεκτονική των κάστρων )  να εμπλέξουν   τους/τις μαθήτριες τους  σε μαθητοκεντρική βιωματική μάθηση.   

Τα κάστρα επέλεξε ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος Κος  Νίκος Γιγουρτάκης ( αρχαιολόγος, ιστορικός ) και   είναι :

1. Κάστρο του Τεμένους , Σάββατο 18 - 1 - 2014

2.  Βυζαντινή Ακρόπολη της Γόρτυνας , Σάββατο 15 - 2 - 2014

3. Βυζαντινή ακρόπολη της Λύκτου , Σάββατο 8 - 3 - 2014

4. Ριζόκαστρο ή Belvedere , Σάββατο 5 - 4 - 2014

5.Κάστρο Μονοφάτσι (Bonifacio) , Σάββατο 3 - 5 - 2014

6. Κάστελος Μελεσών , Σάββατο 27 - 9 - 2014

7. Φρούριο Μέλισσα , Σάββατο 25 - 10 - 2014

8. Κάστελος Καταλαγαρίου , Σάββατο 22 - 11 - 2014

 

Ο  Κος  Νίκος Γιγουρτάκης έχει ετοιμάσει για αυτό το πρόγραμμα ένα ηλεκτρονικό συνοπτικό εγχειρίδιο με τίτλο «Βυζαντινά Κάστρα στην Κρήτη- 8 Βυζαντινά οχυρά στο νομό Ηρακλείου» στο οποίο παραθέτει σχετική βιβλιογραφία.

 

Ο  Κος  Νίκος Γιγουρτάκης θα κάνει επίσης την κεντρική θεωρητική εισήγηση στην παρουσίαση του προγράμματος ( ημερομηνία και τόπος θα ανακοινωθούν σύντομα) και θα υποστηρίξει επιστημονικά το πρόγραμμα καθ’ όλη την διάρκεια του.  

 

 Οι εκπαιδευτικοί  που θα επιλέξουν να εκπονήσουν projects ή βιωματικές  δράσεις με αυτό το θέμα,  θα μπορούν, αν επιθυμούν,  να συμμετέχουν στα παρακάτω εργαστήρια που θα γίνουν στο γραφείο του συλλόγου με συντονίστρια την Κα  Ελένη Πουλλά ( σχ. σύμβουλο ΠΕ06):

1.      Δομή  του project

2.      Κτίσιμο ομάδας  

3.      Κριτικός Στοχασμός

4.      Artful Thinking

Αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των εργαστηρίων θα γίνει στην ομάδα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.  

Δηλώσεις συμμετοχής  θα γίνονται δεκτές μέχρι Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου  συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και στο γραφείο του Ομίλου, Αβέρωφ 25 (στοά), τηλ. 2810-344588, 8-10μμ ή στο 6974384543 (Ελένη Πουλλά).