Πεζοπορίες στο ιερό όρος των Μινωιτών

Θα πραγματοποιηθούν δύο ανεξάρτητες πεζοπορίες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας και διαφορετική ώρα αναχώρησης.

Πεζοπορία 1η , ώρες πορείας 5,5 αναχώρηση στις 9

Επικεφαλής : Νίκη Δεληκανάκη

Η πεζοπορία  θα ξεκινήσει από τη νοτιοανατολική  πλευρά  του Γιούχτα. Βαδίζουμε στην αρχή με νότια κατεύθυνση απολαμβάνοντας τη θέα της ενδοχώρας του νομού ,την κορυφή Οξύ Κεφάλι και τ΄Αστερούσια Όρη. Συνεχίζουμε δυτικά και προσεγγίζουμε τα πρώτα γκρέμια  του βουνού με τις φωλιές των γυπαετών. Με φόντο όλες τις χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη και με  απεριόριστη θέα  συνεχίζουμε προς βορρά πάνω στην κορυφογραμμή του Γιούχτα.

Πεζοπορώντας παράλληλα με τα βόρεια-δυτικά γκρέμια απολαμβάνουμε το πέταγμα των γυπαετών  και  φτάνουμε στο μεγάλης ιστορικής σημασίας  σπήλαιο «Χωστό νερό».

Αφού προσπεράσουμε την ταϊστρα (!)των μοναδικών γυπαετών της περιοχής , συνεχίζουμε ανατολικά ανηφορίζοντας ανάμεσα σε υπέροχους βραχώδεις σχηματισμούς. Από παλιό μονοπάτι ανεβαίνουμε στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού όπου χαλαρώνουμε ατενίζοντας τη μοναδική θέα της ψηλότερης κορφής του Γιούχτα. Μπροστά μας η πόλη του Ηρακλείου ,η Ντία και το Κρητικό Πέλαγος ,δεξιά  μας οι κορυφές των Λασιθιώτικων Ορέων , αριστερά μας οι χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη και πίσω μας η μοναδική καταπράσινη απόχρωση της ενδοχώρας του Ηρακλείου.

Συνεχίζουμε μέχρι το μινωικό Ιερό Κορφής και ακολουθώντας παλιό μονοπάτι κατεβαίνουμε από την κλασσική ανατολική πλευρά του βουνού στην πόλη των Αρχανών ,όπου έχουμε ελεύθερο χρόνο.

Πεζοπορία 2η ,ώρες πορείας 3,5 , αναχώρηση στις 10

Επικεφαλής : Ευθυμία Μυλωνά

Η πεζοπορία  θα ξεκινήσει από τη νοτιοανατολική  πλευρά  του Γιούχτα. πάνω σε αγροτικό δρόμο. Βαδίζουμε σε βόρεια  με κατεύθυνση απολαμβάνοντας τη θέα των Λασιθιώτικων Ορέων ,του Κρητικού Πελάγους και το ιδιαίτερο χρώμα  της πόλης των Αρχανών .

Πεζοπορώντας  απολαμβάνουμε το πέταγμα των γυπαετών  και  φτάνουμε στο μεγάλης ιστορικής σημασίας  σπήλαιο «Χωστό νερό».

Αφού προσπεράσουμε την ταϊστρα (!)των μοναδικών γυπαετών της περιοχής , συνεχίζουμε ανατολικά από αγροτικό δρόμο έχοντας αριστερά μας υπέροχους βραχώδεις σχηματισμούς.Ανεβαίνουμε στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού όπου χαλαρώνουμε ατενίζοντας τη μοναδική θέα της ψηλότερης κορφής του Γιούχτα. Μπροστά μας η πόλη του Ηρακλείου ,η Ντία και το Κρητικό Πέλαγος ,δεξιά  μας οι κορυφές των Λασιθιώτικων Ορέων , αριστερά μας οι χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη και πίσω μας η μοναδική καταπράσινη απόχρωση της ενδοχώρας του Ηρακλείου.

Συνεχίζουμε μέχρι το μινωικό Ιερό Κορφής και ακολουθώντας παλιό μονοπάτι κατεβαίνουμε από την κλασσική ανατολική πλευρά του βουνού στην πόλη των Αρχανών ,όπου έχουμε ελεύθερο χρόνο.