ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024
Καλαβρία - Σικελία
24 Απριλίου - 4 Μαΐου
Αγίου Πνεύματος ( Παρασκευή 21 – Παρασκευή 28 Ιουνίου)
Νότια Πίνδος
Σάββατο 27 - Κυριακή 28 Απριλίου
Δάσος Ρούβα
Διάσχιση Σητειακών Ορέων
Σάββατο 25 - Κυριακή 26 Μαϊου
Σάββατο 9 - Κυριακή 10 Ιουνίου
Ξερόκαμπος
Αστερούσια
Σάββατο 29-Κυριακή 30 Ιουνίου

ΑΓΡΑΦΑ από το Α έως το Ω
Θεματική Ενότητα: “Βουνά χωρίς αιολικά”
Παρασκευή 2 – Πέμπτη 8 Αυγούστου

Φαράγγι Σαμαριάς
Σάββατο 7 - Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Λευκά Όρη
Σάββατο 7 - Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Ψηλορείτης
Σάββατο 5 – Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Βορειοδυτικός Όλυμπος
28η Οκτωβρίου ( Παρασκευή 25 – Τρίτη 29 )
Παραλιακό Ε4 Χρυσοσκαλίτισσα- Σφακιά
28η Οκτωβρίου ( Παρασκευή 25 – Τρίτη 29 )
Κορυφές Πίνδου
Αγίου Μηνά (Πέμπτη 7- Τρίτη 12)

Ζαγοροχώρια
Αγίου Μηνά (Πέμπτη 7 - Τρίτη 12)
Arrow
Arrow
Slider
 

Όρος-Βρύσινας -Σελλί-Ονιθές -Γουλεδιανά

mple
vrysinas1a
Date: 2020-02-23 00:00

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει έξω από το χωρίο Όρος Ρεθύμνου, (το λεωφορείο θα μας αφήσει πάνω στο οδικό δίκτυο 1,2 Kmμετά την διασταύρωσή της επαρχιακής οδού Ρέθυμνο – Αγίας Γαλήνης με τον δρόμο που οδηγεί στο όρος ) Μέσα από ανηφορικό μονοπάτι σε συνδυασμό με χωματόδρομο θα φτάσουμε του στο «Ιερό κορφής» του Βρύσινα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος.

Η αρχή της λειτουργίας του ιερού κορυφής τοποθετείται στην προανακτορική περίοδο. Το ιερό κορυφής είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1960. Μία μικρής κλίμακας, ωστόσο, αρχαιολογική έρευνα στη δεκαετία του 1970 έφερε στο φως άφθονα θραύσματα ειδωλίων, ανθρωπόμορφων και ζωόμορφων, καθώς και κεραμική, τα πρωιμότερα από τα οποία ανάγονται στην προανακτορική περίοδο. Η πρώτη περίοδος ακμή του ιερού τοποθετείται στην παλαιοανακτορική περίοδο. Το ιερό συνεχίζει το ρόλο του ως λατρευτικό κέντρο και κατά τη περίοδο των νέων ανακτόρων, εποχή που χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη των μικρότερων, περιφερειακών ιερών και τη λατρευτική χρήση των πιο σημαντικών από αυτά. Από τη περίοδο αυτή προέρχονται εξαιρετικά αναθήματα, μεταξύ των οποίων και θραύσμα λίθινης τράπεζας με επιγραφή σε γραμμική Α γραφή.

Απόσταση περίπου 5,2 km με ισοδύναμη υψομετρική διαφορά , ανάβαση 575και κατάβαση 180m. Διάρκειας 2.

Αφού χορτάσουμε την πανοραμική θέα από τη κορφή του ιερού θα κινηθούμε με ανατολική κατεύθυνση πάνω στην κακοτράχαλη κορυφογραμμή του Βύρσινα.

Απόσταση περίπου 0,6 km με ισοδύναμη ανάβαση 8και κατάβαση 60 m. Διάρκειας 30 min. Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομή που σε περίπτωση κακοκαιρίας θα μας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.     

Έπειτα κατηφορίζουμε με ανεμπόδιστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα και συνδυάζοντας χωματόδρομο και γιδόστρατες φτάνουμε στο Σελλί Ρεθύμνου.

Απόσταση 4,7 km με ισοδύναμη ανάβαση 53 και κατάβαση 360 m.  Διάρκειας 1hκαι 40 minμε μέση ταχύτητα κίνησης 3,5 km/h.

Το τμήμα της διαδρομής από την κορυφή του Βρύσινα μέχρι το Σελλί αποτελεί τμήμα του πεζοπορικού μονοπατιού Ε4.

Στο Σελλί θα μας περιμένει το λεωφορείο και όποιοι θέλουν θα σταματήσει την πεζοπορία και θα συνεχίσουν με το λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στους Αρμένους Ρεθύμνου που θα τους δοθεί ελεύθερος χρόνος.

Οι υπόλοιπη ομάδα θα συνεχίσει την πορεία της με νοτιοδυτική κατεύθυνση για να επισκεφτεί την αρχαία ακρόπολη της Ονιθές   

Όπως αναφέρει και ο Κυριάκος Ψαρουδάκης  «Στην περιοχή Ονιθέ, ΝΑ από το σημερινό Ρέθυμνο και σε απόσταση 18 χλμ. απ’ αυτό, βρίσκεται μια αρχαία, αταύτιστη πόλη. Η ονομασία της δεν είναι γνωστή αλλά, απ’ ό,τι, φαίνεται, καταλάμβανε το ΝΑ τμήμα της επικράτειας της αρχαίας Ρίθυμνας. Ο ερειπιώνας της Ονιθές έχει κατά καιρούς ταυτιστεί με τις αρχαίες πόλεις Οσμίδα και Φαλάννα. Η ακμή της πόλης τοποθετείται στα αρχαϊκά χρόνια (7ος-6ος αι. π.Χ.), όμως ίχνη ανθρώπινης παρουσίας εντοπίζονται από τη Νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.) και, με ορισμένα κενά, φτάνουν ως τις μέρες μας. …..Το οροπέδιο έχει σχήμα τριγωνικό, με την κορυφή του τριγώνου προς το νότο, όπου συναντάται και το μεγαλύτερο υψόμετρο. Το πλάτωμα αποτελεί, κατά βάση, μια προεξοχή στις νότιες υπώρειες του όρους Βρύσινα, το οποίο κυριαρχεί με τον όγκο του στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Προς νότο, ανατολικά και δυτικά η περιοχή της Ονιθές απολήγει σε εξαιρετικά απότομες πλαγιές, γεγονός που την καθιστά φυσικά οχυρή θέση.»

Σε απόσταση περίπου 2 kmθα συναντήσουμε τον Βενετσιάνικο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, θέση «Κερά». Πρόκειται για έναν μικρό, μονόχωρο, καμαροσκέπαστο ναό, με αμφικλινή στέγη από κεραμίδια. Ο ναός έχει χρονολογηθεί στο τέλος του 14ου ή τις αρχές του 15ου αιώνα και χρησιμοποιείται έως και σήμερα.

Απόσταση περίπου 2 km με ισοδύναμη ανάβαση 70και κατάβαση περίπου 50m. Διάρκειας 40 min.

Η επόμενη ολιγόλεπτη στάση μας θα είναι στην παλαιοχριστιανική βασιλική της οποίας η αποκάλυψη της έχει συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της Πρώιμης Βυζαντινής εποχής στην Κρήτη. Η Βασιλική χρονολογείται στα τέλη του 5ου και αρχές του 6ου αι. μ.Χ.

Απόσταση περίπου 0,5 km με ισοδύναμη ανάβαση 37και κατάβαση 1 m και άνοδο 37m. Διάρκειας 10 min.

Ανηφορίζοντας σε αδιαμόρφωτο μονοπάτι συναντάμε την οχύρωση της αρχαίας πόλης. Στην ψηλότερο σημείο έχει χωροθετηθεί η ακρόπολη, η οποία φαίνεται να γνώρισε διάφορες κατασκευαστικές φάσεις. Η υφιστάμενη μορφή της πρέπει να είναι ανακατασκευή των ελληνιστικών χρόνων, περίοδο κατά την οποία πολλές κρητικές πόλεις συμπλήρωσαν ή επανακατασκεύασαν τις οχυρώσεις τους.

Απόσταση περίπου 1,2 km, με ισοδύναμη ανάβαση 88 και κατάβαση 8 m. Διάρκειας 35 min.

Αφού απολαύσουμε την θέα από την ακρόπολη της Ονιθές θα κατευθυνθούμε βοριοδυτικά συνεχίζοντας την αρχαιολογική μας διαδρομή στην οποία θα συναντήσουμε  την οικία Α, η οποία αποτελείται από οκτώ δωμάτια συνολικής έκτασης 21x36 μ. και εμβαδού 400 τ.μ. , το «Γυμνάσιο» , το ιερό της κρήνης, την κρήνη στη θέση «Πλάκες», την αγρέπαυλη, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό «Μετόχι», τη μικρή κρήνη , την αγία Ελεούσα για να καταλήξουμε στα Γουλεδιανά που θα είναι και ο τελικός σταθμός της διαδρομής μας.  

Απόσταση περίπου 3,2 km,  με ισοδύναμη ανάβαση 15 και κατάβαση 210 m. Διάρκειας 1 hκαι 30 min.

Ο καθαρός χρόνος πεζοπορίας είναι 4 ή 7 ώρες. Μαζί με τις στάσεις αναμένεται ο συνολικός χρόνος να είναι 5 ή 9 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρος της Ονιθές μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω ιστότοπο 

https://www.archaiologia.gr/blog/archaeological_site/%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B8%CE%AD-%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD.

 

 

 

 

All Dates


  • 2020-02-23 00:00

Powered by iCagenda

Sign up for our Newsletter