◄ Πίσω

Διάσχιση του Γιούχτα από Νότο προς Βορρά

Κατηγορίαmple
Ημερομηνία 12 02 2017 00:00

Μια  πεζοπορία διάσχισης από Νότο προς Βορρά του Γιούχτα που θα γίνει για πρώτη φορά από τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.

Η διάσχιση θα ξεκινήσει από την  ΝΑ πλευρά  του Γιούχτα.

Βαδίζουμε στην αρχή με νότια κατεύθυνση  και απολαμβάνοντας τη θέα.Συνεχίζουμε δυτικά και προσεγγίζουμε τα πρώτα γκρέμια  του βουνού με τις φωλιές των γυπαετών.

Με φόντο τον Ψηλορείτη και με  απεριόριστη θέα  συνεχίζουμε προς βορρά πάνω στην κορυφογραμμή του Γιούχτα.

Πεζοπορώντας παράλληλα με τα βόρεια-δυτικά γκρέμια απολαμβάνουμε το πέταγμα των γυπαετών  και  φτάνουμε στο μεγάλης ιστορικής σημασίας  σπήλαιο «Χωστό νερό».

Αφού προσπεράσουμε την ταϊστρα (!)των μοναδικών γυπαετών της περιοχής , συνεχίζουμε Ανατολικά .

Ανηφορίζοντας ανατολικά, ανάμεσα σε υπέροχους βραχώδεις σχηματισμούς , ανεβαίνουμε στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. Χαλαρώνουμε ατενίζοντας τη μοναδική θέα της ψηλότερης κορφής του Γιούχτα και συνεχίζουμε ΒΑ.

Περνάμε το μινωικό Ιερό Κορφής και έχοντας φόντο το ηλιοβασίλεμα στον Ψηλορείτη ,την πανοραμική θέα του νομού Ηρακλείου και όχι μόνο, θα τελειώσουμε την πορεία μας στο βορειοδυτικό άκρο του Γιούχτα,  στο μινωικό ιερό: « Ανεμόσπηλιο .

Ανάλογα με το χρόνο πορείας θα υπάρξει και ελεύθερος χρόνος στις Αρχάνες.

Μέρος του μονοπατιού είναι ασχημάτιστο ,δασωμένο απ το χρόνο αλλά προσπελάσιμο. Απαιτεί προσοχή σε ορισμένα σημεία κοντινά στα γκρέμια.

 

Απαραίτητα ορειβατικά παπούτσια, μακρύ παντελόνι ή γκέτες.

Για αδιάβροχο συνιστάται μπουφάν και όχι πόντζο.

Προαιρετικά μπατόν


 
 

Όλες οι ημερομηνίες

  • 12 02 2017 00:00